TEMPLUL

Ma uitam la pozele Mihaelei Radulescu pe facebook, unde e comparata cu dive internationale cam de aceeasi varsta, care aleg sa se imbrace mai sobru.

N-am sa-i arunc si eu o piatra in cap, nici n-am s-o compar cu nimeni. Aleg sa-mi iau putin timp s-o contemplu, s-o vad doar pe ea in afara de contexte, cu tot ce arata. Pentru o femeie frumoasa, faza asta a vietii, cand intri pe panta descendenta, e una uffff, grea de tot. Iti trebuie…cred ca iti trebuie dragoste de sine, multa, multa dragoste de sine ca sa-ti conduci corabia prin ape tulburi.

Dragostea de sine nu tine de forma exterioara, adica nu e asa simplu – alea frumoase se iubesc si celelalte nu, cum nici dragostea unui barbat, fidelitatea lui nu ti-e garantata de felul in care arati, dar ne impiedicam in preconceptiile astea si aruncam cu pietrele propriei noastre dureri ca s-o doara pe ea mai tare.

mihaela-radulescu-558897l

Fugim de durere, fugim de noi insine si preferam sa radem de altii. Pentru moment pare ca ne doare mai putin, nu-i asa?

Eu sunt Mihaela, stiu de ce se teme, stiu ce ganduri o paralizeaza, stiu ce impuls a manat-o sa-si taie nasul ala superb. Nu nasul era problema ci frica.

Exista iubire sau frica. Prima(in varianta ei pura, nu in ce credem noi ca inseamna) e stabila, eterna, eliberatoare, celalta imbraca mii de forme, e cameleonica, doar sa ne pacaleasca si sa credem ca e altceva. NU. Tot ce nu e iubire e frica.

Cui nu-i e frica, cum sa nu ne fie?

Putem s-o luam si istoric daca vreti. Am mostenit teroarea.

Cand cu vanatoarea de vrajitoare, umanitatea a fost vaduvita radical de forta feminina. Femeile care tineau legatura cu invizibilul, cele care stiau rostul plantelor, mersul planetelor, vindecatoarele au fost numite vrajitoare pe baza unei carti scrise de un nebun, apoi torturate si arse pe rug . Asta a fost un eveniment major, dar energia feminina a continuat sa fie reprimata, subjugata, distrusa, iar instrumentele s-au perfectionat in timp.

Ah, si inca ceva extrem de important. Femeile astea de putere mai detineau un secret, dominau o forta esentiala -energia sexuala.

Sa ne intoarcem in zilele noastre. Biserica ne ofera doua modele – sfanta si curva, mereu separate, mereu in extreme. Societatea a creat niste tipare ca patul lui Procust, cand nu incapi in ele incepi sa te ciopartesti, totul are o miza sexuala – ni se transmite discret, daca nu subliminal – esti sexi sau te-ai dus.

Pai sa nu te ia groaza cand te uiti in oglinda si ce vezi nu se potriveste cu ce ti s-a bagat in cap ca e misto? Cine ma mai iubeste pe mine, cine ma mai doreste, cine imi mai zice ca sunt frumoasa se intreaba de la prima diva la ultima cetateanca de rand? O eterna Siberie pare ca se deschide inainte…

Vedeti, pe de-o parte ni se spune ca sexul e important, pe de alta suntem puse la pamant constant ca sa nu ajungem sa cunoastem cu adevarat puterea pe care o avem. Alergam ca iepurii carora li se arata morcovul. Cine se poate cunoaste si iubi in alergatura asta permanenta, in competitia asta falsa?

Suntem puse sa ne luptam unele cu altele, sa participam la concursuri, sa ne taiem nasurile si burtile, sa ne consumam forta vitala in fleacuri, sa investim acolo unde totul e sortit mortii din start.

Corpul asta nu ne e dat sa ne batem intre noi, nici sa ne uram, nici sa ne chinuim. E ce e, o casa temporara de care trebuie sa avem grija, un invelis fizic facut sa se nasca, sa infloreasca, sa intre in declin si sa se dezintegreze. Pentru un trandafir e firesc procesul, pentru noi nu.

Inainte femeile stateau impreuna, isi transmiteau cunostintele ancestrale de la mama la fica, se uneau in ritualuri nu erau rivale, nu-si masurau tatele de plastic si nici nu-si evaluau gentile.

Asa cum avem trauma in noi, tot acolo e pastrata si intelepciunea, cunoasterea adevarata. Tine de fiecare sa vrea sa-si recupereze matura ca sa poata zbura.

Sa ne luam puterea inapoi nu inseamna sa nimicim masculinul, ci sa ne echilibram si cooperam de pe pozitii egale.

Cat despre sex, am sa citez o prietena “fata, puterea noastra e in piz-a”. Exact asa e, dar trebuie intai sa uitam tot ce ni s-a spus despre subiect, sa nu ne mai fie rusine, sa refuzam sa ne folosim sexul ca moneda de schimb sau instrument de control, sa recunoastem ca sfanta si pacatoasa nu merg pe drumuri paralele barfindu-se ci sunt amandoua imbratisate inuntrul fiecareia dintre noi. Sa ne uitam la lucruri asa cum sunt.

Da, o inteleg pe Mihaela, o iubesc. O admir pentru tot ce face sa se vindece si n-o judec pentru momentele cand nu poate. Nici eu nu pot.

Poate ca acum e un moment cruce in istoria umanitatii cand ni se da sansa sa echilibram fortele. De ce n-am incerca? De ce n-am pune pietrele jos?

Nu propun o hora globala de femei despletite. Ajungem noi si-acolo, insa acum e de intrat in templul cel inzorzonat pe-afara si neglijat pe dinauntru, e de suflecat poalele(hai ca asta e sexi in orice acceptiune), de frecat podelele, de dat cu var, de scuturat praful gros la neiubirii de sine, de aprins tamaie si ierburi sfinte, de stropit cu apa, de aprins foc sacru in vatra inimii. Pe urma cine vrea sa intre e binevenit si stiti ce, nimeni nu va simti sa mai murdareasca spatiul asta, nu pentru ca ne-am opune, ci pentru ca pur si simplu n-o sa poata.

Scriu de-aici, din plin santier, mi-e inca frica de paianjenii cuibariti prin cotloane, ma ineaca praful, dar scriu pentru ca e ceva in mine care crede cu toata taria ca asta e singurul lucru care ma poate salva, si daca una poate putem toate. Pe urma facem hora 🙂

Multumesc Mihaela!

6 thoughts on “TEMPLUL

  1. … hmmm…ce sa zic :-?… acu’vreo 10 ani, la o emisiune moderata in direct de Mihaela R., o doamna oarecare de vreo 50 de ani a afirmat ca sexul face parte din viata ei cotidiana ( eu avand pe atunci cam aceeasi varsta 🙂 )… Mihaela, cu verva ce o caracteriza/caracterizeaza , s-a uimit/ras intreband-o ” mai aveti chef la varsta dumneavoastra !!! “… mi-am jurat ca la varsta noastra de atunci si a ei peste 5 ani sa o intreb fix acelasi lucru, oriunde s-ar afla ( chiar la acest subiect se si refera, cu naduf, Mihaela in ultimul articol din “ELLE”, dar de pe versantul nostru si inca nu are 50 !…)… ce zici… mai merita ? :D… Lola daruita/minunata/inteleapta/femeie !…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s