SIRUL

Ce e greseala?

Greseala e ceva diferit de ceea ce credem noi ca e corect.

Dar ce credem noi ca e corect se bazeaza pe ce? De unde stim ca ce e corect, e corect?

Un inceput e indoiala.

Am avut o discutie cu Vladimir. Mi-am vazut credintele preluate,  rigiditatile si judecatile. Acum el se identifica, se crede suma asta de idei despre lume pe care i le-am inoculat repatandu-i-le sau actionand intr-un anume fel.

Auzeam, vedeam si ma strangeam de durere. As fi vrut sa adun un dram de forta din toata slabiciunea ce ma luase, un cuvant magic, nu stiu, ceva care sa faca sa dispara crusta rigida cu care mi-am acoperit fiul.

TU ESTI VINOVATA!!!! Asta e creatia ta pe care acum ti-e greu si ti-e rusine s-o vezi! Asa imi soptea o voce aspra, vocea judecatorului ce-mi sunt.

Bineinteles ca au venit frica, durearea, neputinta. Ai gresit, ai gresit, ai gresit! Repara-l daca mai poti!

Repara-l? Cum, cum?

Cand atingem fundul gropii vin ingerii sa ne ia inapoi in lumina, cand acceptam caderea, cand ne uitam la ceea ce este fara sa ne mai impotrivim, ceva se intampla, ceva inauntrul nostru  muta realitatea exterioara.

Ma uitam la el fara argumente, fara sa il mai judec, fara sa vreau sa-l schimb, sa-i rup crustele. Dumnezeu se uita prin ochii mei si totul era cum era. Mi-am dat seama ca-i vad aura. Un halou de ceata luminoasa ii inconjura conturul.

I-am spus cu calm, vorbele veneau de dincolo de mine . Indoieste-te dragul mamei, indoieste-te de tot ceea ce crezi, pentru ca lucrurile s-ar putea sa stea exct pe dos. Asta e munca ta, sa-ti descoperi propriul adevar, cel care iti va face inima sa cante! Nu-ti conduce viata dupa ceea ce cred eu ca e bine sau rau. Astea sunt doar parerile mele, si cu multe dintre ele nu sunt deloc fericita. Stii de ce? Pentru ca ele la randul lor sunt ale parintilor mei, si nici ale lor nu sunt, sunt ale parintilor lor, si nici ale lor nu sunt…

Parintii si fii ce suntem n-au pic de vina, suntem doar victimele unei grozave neintelegeri care se pierde in timp, dar vestea buna e ca odata dobandita constienta asupra acestui lucru, putem intreupe sirul.

IMAG0005

 

Advertisements

8 thoughts on “SIRUL

  1. Draga Lola, tu insuti ai intrerupt odată acel fir. Cele cuprinse in postarile tale o marturisesc. Iar constiinta si acceparea faptului ca potentialul sir, inițiat de tine, poate, la rândul lui, sa fie rupt, structureaza o atitudine care, cred eu, ar fi de dorit s-o aibă fiecare părinte.

  2. Mda adica să îi influenţăm pe copii mai puţin. Să decidă singuri, să aibă propriile opinii neatinse de ale noastre.

  3. Cand ai copii adolescenti, ies la iveala toate greselile pe care tu, parinte, le-ai facut pana acum. Si devii un parinte constient de propriile greseli, pentru ca realizezi ca toata vina a pornit de la tine.Orice ai face, bine sau rau, esti vinovat, si ajungi sa iti fie teama sa mai faci sau zici ceva ca sa nu iti si ii dai iar sah mat.Si citesti literatura de specialitate, si cauti in experientele altora sau ale tale, si incerci toate variantele care iti apar la dispozitie si care ti se par potrivite, poate reusesti sa indrepti ceva. Si stai cu teama, ca poate nici acum nu-i bine ce faci.Ca rezultatele apar mai tarziu.Nu toti parintii au intelepciunea sa ii determine pe copiii lor sa isi gaseasca singuri drumul si sa faca propriile alegeri. Si nu toti copiii au curajul de a face alegeri fara teama. Si te intorci la cercul vicios pe care tu, parinte l-ai pornit: teama si transmiterea ei copiilor tai.
    E minunata concluzia la care ai ajuns: ai incredere , transmite increderea copilului. Iarta, arata-i incredere iertand si nejudecand.
    Maleabilitate sa fie cuvantul de ordine.
    Gata….simt ca am putere acum, ca pot face asta. …Si un gand imi zgarie constiinta: ce ma fac daca lasandu-i libertatea de alegere, el va alege sa se joace videogames de cand se da jos din pat pana vin eu de la munca, eventual si dupa….ca asta ii place lui in acest moment…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s