SARBATORI

Aici tocmai am petrecut Pastele. Vineri noaptea s-a pornit o procesiune din biserica de peste drum. A strabatut tot cartierul, pe strazile principale si pe ulitele lui umile. Iisus in sicriu purtat pe umeri de barbati cu mantii negre, lumanari, smirna, copii cu aripi ingeresti, preoti, fanfara,  si cortegiu lung de enoriasi. Nu mai treceau masini. Puteam fi cu un secol in urma, sau cu trei. Aceleasi cladiri erau martori si pe vremurile alea.

Viata capatase pas linistit. Se canta. De la balcoane femeile aruncau petale de flori peste capetele noastre. Lisboa Sagrada!

Ma simteam fara greutate, fara trup. Ajungand in dreptul sicriului am avut cateva clipe de perfecta suprapunere cu cel purtat in el. Murisem si ma duceau pe mine. Eram totuna. Timpul disparuse cu insiruirea lui de veacuri numarate revelandu-si eternul. Realitatea se facuse de cristal, iar eu simteam inima lumii batand linistita. Moartea nu exista!

Ieri am fost la masa de Paste in familia lui Claudio. Am inviatat-o si pe Laura. A adus pasca facuta de ea, prima pasca pe care a copt-o vreodata. Gustoasa, parfumata ca Paradisul. Sarbatoarea e a tuturor. Ce mult pierdem intepenindu-ne in al meu/al tau cand al nostru e atat de ingaduitor, de fara limite. Ce putin a fost inteles Iisus in mesajul sau intregitor si cat de folosit pentru a separa.

Traind aici sunt mai bogata sarbatorind si-n credinta oamenilor locului.  La fel de bine i-as onora pe Allah, pe Budha, sau pe cine stie ce zeu pagan daca mi-ar fi dat sa vietuiesc in locuri unde ei reprezinta speranta de mantuire si modelul de viata. Mi-e egal. Suntem doar UNU, forme diferite ale aceluiasi Mare Spirit. Lui ma inchin, Unificatorului.

Inima mea nu stie de religii si calendare, n-are date fixe cand trebuie sa se bucure sau sa simta. Nu face diferente, le accepta neconditionat.

O lume mai buna nu e o lume uniforma ci una in care contrariile se tolereaza, in care sarbatorile sunt motive de bucurie pentru toti nu numai pentru unii. Cum ar fi fost ca ieri sa spun – nu ma bucur azi cu voi, ca Iisus al meu mai are o sapatamana pana invie?

P.S. Sunt niste poze minunate cu procesiune la Claudio in aparat, dar trebuie sa vina el diseara sa le descarce si vi le arat.

Advertisements

11 thoughts on “SARBATORI

 1. CAT DE FRUMOOS! Asa simt si eu in adancul meu! Te imbratisez strans strans cu bucurie si dragoste! Ma bucur pentru tot ce traiesti frumos.

 2. Eu am fost la Sevilla cand femeile de la balcoanele Lisabonei aruncau flori. Sevilla cea mai catolica decat papa. Vad ca nici tu nu ai somn, ma pierd in procesiunile tale de fiecare data cand vreau sa visez frumos. Cuvintele tale marsaluiesc pe strazi unde nu mai circula masini, duc cu ele mantii grele, sau rochite de vara, uneori umbla goale pusca, alteori numai cu niste margele colorate la gat, un sirag perfect plin de povesti, alteori cuvintele tale aduc ofrande, alteori ruguri stinse, alteori taciuni aprinsi. Nu stiu daca iti dai seama, dar uneori iti suflu in cuvinte: le mai racoresc, sau le incalzesc ca sa se simta ca la ele acasa .
  Nu te citesc zilnic, Lola, dar de fiecare data cand o fac, visez ca zbor. Si este visul meu preferat.
  Ma faci sa simt ca iubesc, ma faci sa spun “asa e”, “si eu tot asa simt”, “asa, asa, mai spune”, imi pare rau cand se termina cuvintele si citesc in cascada tot ce ai scris intre timp. Mi-a bine langa cuvintele tale si mi te aduce aproape…
  Ma gandesc alteori ca siragul de margele daruit de Irina si facut de tine arunca asupra mea aceasta vraja, de a putea decoda cuvintele tale din interiorul lor, din interiorul sunetelor.
  Iti trimit din Granada flori proaspete de azahar! As vrea sa le si primesti, dar nu am adresa ta de Lisabona…, o aveam pe cealalta. Pana una alta iti trimit cateva din zborurile mele: acestea stiu sa te gaseasca!

 3. Mi-a placut postul asta, m-am indentificat cu el. Ce spui tu in final mai ales, asta simt si eu, desi cred ca daca as explica asta vreunui ortodox convins,n-ar intelege. sau mai stii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s