SUBLIMUL DIN NIMICURI

Oh, vechiturile! Tin pastrate povesti si suflete. Cred ca de asta imi plac atat de mult, pentru continutul lor misterios, invizibil.

Ador sa cotrobai dupa ele prin targuri si magazine, sa le scot la lumina, sa le spal, sa le curat, si sa le recunosc frumusetea. Recunoasterea frumusetii lumii, e cea care face lumea frumoasa. Indiferent asupra oricarui: lucru, planta, piatra, fiinta, ne oprim cu atentia, momentul nostru de prezenta le face sa straluceasca, sa-si releve sublimul.

In inima sta toata puterea.

Au revenit dantelele. Saptamana trecuta am gasit intr-un magazin cu chestii pentru casa, doua farfurii, la care tanjeam demult, dar mi se pareau cam scumpe. Acum erau reduse cu 50% ceea ce le facea de-a dreptul irezistibile. Vanzatoarea mi le impacheteaza intrebandu-ma daca le ofer cadou. “Nu, sunt pentru mine”, ii zic. In cazul asta va refolosi niste hartii. “Foarte bine, salvam planeta”. In timp ce asteptam sa fie gata imi cad ochii pe cele cateva stampile cu mesaje. Stiu ca de obicei sunt folosite pentru pachetele sofisticate. Totusi  vreau sa-mi stampileze pe cartolina “CON AMOR”. Zambeste amuzata, iar eu plec fericita. Da, cu dragoste am cumparat farfuriile, cu dragoste o sa le umplu si-o sa le spal, bucurandu-ma de ele cat or fi.

Mi-am dat seama ca cer un mediu pe masura. In primul rand o fata de masa culoarea untului, din damasc, tivita cu dantele vechi.

Ma abat pe la magazinul de tesaturi, gasesc intr-un cos cu capete de cupoane o frumusete de material – bumbac tesut in relief, exact culoarea la care visasem. Platesc si aici o nimica toata. Spun asta pentru ca bucuriile nu sunt deloc direct proportionale cu preturile.

Acasa, scot dintr-o cutie dantelele primite in dar de la Oana, bucuroasa sa le gasesc intrebuintare. Din pacate nu sunt destul de lungi, dar stiu unde pot gasi ce-mi trebuie, la Feira da Ladra. Sambata dimineata am scotocit printre mormane de mileuri, broderii, fete de masa, cuverturi, toate pastrand ceva din sufletul celor care le-au migalit.

Am incredere ca lucrurile astea cuprind o energie buna, sunt ca niste talismane. Orice munca manuala e eliberatore, te lasa pe tine, lucratorul, asa cum esti, fiinta de lumina, de liniste, sa stralucesti dincolo de toate framatarile cu care altfel otravesti Universul. Ce-ti iese din maini e indumnezeit si porneste prin lume. Nu e extraordinar?

Advertisements

12 thoughts on “SUBLIMUL DIN NIMICURI

 1. ba da, chiar extraordinar e! chiar daca nu se inscrie in categoria ‘nimicuri, biblioteca mea draga, pe care am primit o vineri dupa lungi asteptari, e din lemn, e vie, emana miros de padure si, mai cu seama, e lucrata de mainile unui om, iar micile ei neregularitati sunt pline de vitalitate, aduc inspiratie, liniste si bucurie.

  Bucurie si tie!

 2. Recunoasterea frumusetii lumii, e cea care face lumea frumoasa.
  Ei, da, femeie frumoasa, iar ochii ce vad frumusetea sunt binecuvantati. Si ce bucurie sa vezi si sa arati si altora! Le dai puterea de a-si infrumuseta lumea lor.
  Gracias!

 3. Multa lume vede doar valoarea materiala,uita de valoarea lor sufleteasca,de emotia care te-a facut sa cumperi acel obiect,de bucuria care a insotit primirea unui cadou,de amintirile legate de majoritatea obiectelor din casele noastre,uitam sa iubim simplu si curat,sa ne bucuram si sa respectam bucuria celorlalti

 4. Am incredere ca lucrurile astea cuprind o energie buna, sunt ca niste talismane. Orice munca manuala e eliberatoare, te lasa pe tine, lucratorul, asa cum esti, fiinta de lumina, de liniste, sa stralucesti dincolo de toate framantarile cu care altfel otravesti Universul. Ce-ti iese din maini e indumnezeit si porneste prin lume. …ai scris exact cum simt, lucrurile facute manual contin timpul si migala celui care s-a aplecat asupra lor. Aici gasesti multe lucruri facute de artizani din toate colturile lumii: http://www.etsy.com care le trimit cu tot felul de carduri si in pachetele personalizate. Mi-e dor de Feira da Ladra, am fost o singura data.

  Te imbratisez cu drag si sa-ti fie bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s