BAZE

In natura se nasc extraordinare forme prin repetarea unor elemente simple. Porneste de la punct si linie ca sa creeze structuri uimitoare. Construieste cu cateva baze.

M-am simtit inspirata de constatarea asta, atat in lucrul la margele cat si in zone unde ai zice ca ce-are a face. Dar exista principii, reguli ce pot fi aplicate peste tot.

Simplitatea.

Simplitatea hranei de exemplu. Initial, expresia asta ma ducea cu gandul la ceva fad, la o fiertura fara gust, la monotonia trista a farfuriei unui suferind.

Mie imi place amestecul, bazarul, eclecticul, Taica-Lazarul, veselia, un pic de haos acolo, sa tot descopar, sa nu ma plictisesc niciodata. Imi plac sosurile, mirodeniile, mancarurile la cuptor, aluaturile, branza topindu-se deasupra unei copturi, ceapa sfaraind, usturoiul facut pasta.

Am zile cand ma multumesc cu legume la abur si un peste perpelit pe gratar, dar n-as putea manca zilnic asa fara sa nu ma apuce frustrarea.

Schimbarea felului in care ma hranesc, infometand monstrul interior, a presupus dupa renuntare, simplitate. In incercarile precedente m-am lasat repede ca nu-mi erau in fire nici pustiul, nici fadul (pentru ca asa intelegeam atunci simplitatea). De data asta am avut noroc dand peste o abordare foarte potrivita mie. Baze simple cu care sa ma joc dupa bunul plac. Mi-a trebuit un mic indiciu sa-mi deschida mintea.

In loc sa tanjesc dupa lista cu ce mi-e interzis, m-am concentrat la cea cu alimente permise . Le-am considerat elementele cu care pot sa construiesc ceva ce mi-e propriu, ceva care sa ma multumeasca, sa ma indestuleze si sa ma exprime. Nu sunt o artista  pentru ca fac margele, daca sunt una, e pentru ca vreau sa-mi fac viata o opera de arta, cea mai frumoasa din cate as putea face.

Pentru ca vorbaria e degeaba voi fi iarasi practica dand ca exemplu orezul, orezul integral. Demult am incercat cura Oshawa, adica sa mananc 10 zile numai orez fiert. Dupa 3 am cedat si numai uitandu-ma la orez imi venea rau. Experienta asta m-a facut sa-l evit multa vreme.

Acum e una dintre cerealele permise. Le-am incercat pe aproape toate de pe lista.

quinoa e prea scumpa si prea inconsistenta, pare fara vlaga

meiul nu-mi place

hrisca n-am mancat inca

amarantul e ciudat de cleios si miroase a praful ala cu care arunca bunica peste cartofi sa nu faca gargarite, deci a ceva chimic, desi provine din culturi bio.

Prin urmare orezul a ramas unica mea alegere in materie de cereale. Monoton, ati putea spune, dar priviti insiruirea de mai jos:

orez cu lapte de cocos, scortisoara si nuci (stevia sau faina de roscove optional)

budinca de orez cu ou, iaurt, rosii uscate, coaja de lamaie,curry si nuci

rosii, dovlecei, vinete, ardei, toate umplute cu orez

orez cu legume

orez prajit

orez insotind voluptoasa masala

budinca de orez cu branza proaspata

prajitura de orez si mere

orez cu spanac

burger de orez si fasole sau naut

crakers de orez expandat in loc de paine pentru sanwichuri

biscuiti de orez cu crema de avocado si capsuni

pizza cu blat din faina de orez, puneti vinete, rosii si mozarella sau orice vreti, deasupra

crema de vanilie cu faina de orez si lapte de cocos

orez simplu langa salate de tot felul, langa legume trase la tigaie, fierte in abur sau la gratar

orez picant cu sofran, piper cayene si ceapa verde

Iubesc orezul! Zanganitul capacului oalei in care fierbe dimineata mi se pare un cantec vesel, caldura lui imi mangaie interiorul si-l curata, varietatea formelor pe care le poate lua ma incanta. Fara el nu ma simt satula. Cand il mananc multumesc pentru fiecare lingura.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

19 thoughts on “BAZE

  1. Abia astept sa descoepri hrisca (nu stiu daca se gaseste in Portugalia, creste in tarile reci. Eu mereu imi aduceam din Ro): muiata in apa peste noapte, cu fructe sau cu putina sare. Odata ce m-am obisnuit cu ea am ajuns sa o poftesc si sa astept cu sufletul la gura sa se inmoaie! (cam 4 ore, mai mult daca m-as pune sa gatesc ceva complicat care sa ajunga, eventual, si o ora la cuptor;)

    • Ohh o stiu pe Una cu Luna, i-am vizitat locul magic si m-am bucurat de energia ei. Multumesc mult!
      Zi-mi ce ti-ar placea. Ma gandeam sa le public pe toate, dar daca-mi spui incep cu ce vrei tu sa bucataresti

      • ~budinca de orez cu ou, iaurt, rosii uscate, coaja de lamaie,curry si nuci~

        Pare a fi o imbinare deosebita.🙂

        Sau un desert ..🙂

        Abia astept sa le cunosc pe toate🙂

        Ar trebui sa realizati si o carte de bucate,de ce nu..
        🙂

      • Da, de ce nu? Cand s-or aduna destule retete le pun intr-o carte🙂
        Budinca asta de orez nu e un desert. Pentru mine e fel principal langa care pun o salata generoasa.
        Se fierbe orezul integral( in cantitate dubla de apa fata de cea de orez). Cand bobul e aproape fiert, dar inca se simte putin crocant la interior se stinge focul si il mai lasi acolo in oala, cu capacul pus, sa isi ia el apa si sa se inmoaie in felul asta.
        Intr-un castron pui un ou, iaurt, rosii uscate tocate, razi coaja de lamaie, nuci tocate, sare, piper, si praf de curry. Le amesteci bine. Peste ele pui orezul, scurs in prealabil de apa. Ungi o forma cu unt si o tapetezi cu faina de orez. Torni compozitia, povestita mai sus, in tava si o bagi la cuptor unde o tii pana se incheaga si se rumeneste.

      • Credeam ca este ceva mult mai complicat..dar pasii retetei par a fi destul de accesibili…
        Multumesc.

  2. *inimioare* orez pe masă, sub masă, pe scaun, sub scaun, pe pereţi, perdele şi rafturi!!!😀

  3. Lola….eu am renuntat la..carne in urma cu 3 ani…..si nu mi-a fost prea greu…..desi….toata familia mea e pur-carnivora,copii mei micuti fiind i-am crescut dupa principii ‘traditionale”..conform careia ”carnea e cea mai buna leguma”….ca sa nu starnesc prea multe contradictii cu medicii mai ales….Dar n-am renuntat la…dulciuri…..aici am avut o reala problema….Si-am trecut pe boabe..linte,soia,fasole…hriiiiiiisca…..naut…..Stii ce buna e iahnia de naut?…Sa revin……Ce m-a salvat de dependenta de dulciuri?….Mierea..si ceaiul..alb,verde…rosu….Normal.ma mai apuca uneori cand ies in oras un chef de ceva dulce…dar nu ma mai reped cu disperare…..Sunt f multe de spus despre cat de mult m-am schimbat adaptandu-mi stilul de hranire….la nevoile sufletului meu…..Asa ca…bravo tie pt alegerea facuta….tu ai si avantajul ca gasesti de toate locuind …afara..Sa vezi cum e cand in provincie,la tara,trebuie sa comanzi de pe net…..Imi place taaaaaaaaaare mult ca experimentezi….si ne lasi sa ne inspiram…..

    • La mine trecerea spre fara carne s-a facut lent. De cand am venit in Portugalia am inceput sa mananc din ce in ce mai rar, pentru ca nu mai simteam nevoia. Claudio n-a mancat niciodata. Traiul cu el m-a ajutat sa renunt aproape de tot. Am mai avut cateva momente cu pui la rotisor, dar au fost doar momente. Mancam peste, linte, fasole, naut. Vaiii cat imi place nautul!!!! Il fac in fel si chip. Pana si clatite din faina de naut imi fac.
      Pe mine stevia ma ajuta mult sa nu mai tanjesc dupa dulciuri. M-am obisnuit cu gustul ei si imediat ce imi da tarcoale pofta imi fac repede o crema de avocado cu fructe de padure, sau cu faina de roscove, un iaurt in care pun lime sau fructe de padure, orez cu nuci si lapte de cocos, toate indulcite cu stevia si frustrarea pleaca.
      Suntem foarte adaptabili de fapt, daca lasam rezistenta mintii. Corpul se obisnuieste, gusturile se modifica.
      Incurajez experimentatul. Viata e experiment nu poveste. Cred ca ne regasim prin cuvinte, dar ceea ce trebuie sa facem e sa incercam pe propria piele.
      Te imbratisez si-ti multumesc inca o data.

  4. sa stii ca eu incep acum prin a-ti multumi inca o data…..ca multumita tie….reusesc sa fac acele schimbari in viata mea,ce pareau imposibile cu ceva vreme in urma…..Normal,sunt atatea site-uri interesante…dar al tau ni s-a lipit de suflet.Zic-ni- pt ca si fetitele mele se uita cu mine ori de cate ori vin in vizita la tine….Le-am zis mai inainte: uite.mami,nici Lola nu mananca carne….adica mananca ,da f putin!….”De aia e asa frumoasa”-zice fetitza mea cea mica….” da Vladimir-mananca?”(ca stiu ele si de baiat si de Tam-Tam)…”Eu stiu ,mama?!”…lasa ca intrebam,vretzi?”..
    Se uita la poze…ma intreaba de retzete…..sunt curioase..destul de receptive….si,eu convinsa ca voi reusi sa le arat ca mancarea e plina de culoare…savoare…..si fara carne…..
    Cu maaaaare drag teimbratzisam……si…pe curand,draga Lola..pe curand…….

    • Dragelor
      In primul rand va imbratisez strans pe toate.
      Cred ca ne facem mai frumosi cand ne curatam interiorul, cand ne iubim intr-atat incat nu mai vrem sa ii facem nici un rau. Cum in exterior e o lume mare, inauntrul nostru e o lume mica, iar fiecare celula e vie si vrea sa fie fericita. In puterea noastra sta sa le facem bine.
      Vladimir mananca carne. Are dreptul sa aleaga cum simte, iar el acum simte sa manance.
      Voi cum simtiti?
      Iar va imbratisez cu toata dragostea
      Lola

  5. mai nou,draga mea,le spun,cand gatesc cate ceva ca am reteta de la tine…..Si le arat poze de pe site-ul tau,le citesc retetele,le las sa citeasca ceea ce-mi raspunzi sau ceea ce-ti scriu eu….si ele sunt taaaare incantate…..Eu as vrea ca ele ,in timp sa descopere beneficiile unei limentatii fara carne…sau ma rog,cat mai putina carne….Dar fac mofturi,uneori…de ex nu mananca legume un mancare , morcov , ceapa, mai ales puiul cel mare..Dar crude-da!….Cand nu vor sa manance nimic…le zic:ok…dar aveti nevoie de proteine ca sa prindeti energie….sa nu va tarati ca melcii…..Alegeti ceva:carne sau boabe…..”Simt insa ca suntem pe drumul cel bun…..Cu cat cresc,cu atat sunt mai deschise la experimente….Am noroc de net,de oamenii care au trecut prin situatii similare in cresterea copiilor..de la care invat…..Zilnic intram la tine si le zic…”hai sa vedem ce mai face Lolaaaaaaa,ce mai gateste”….Acum ne pregatim de pranz,legume la gratar,face mama mea…ok.!….si carne..-ca ai mei fara carne se simt bolnavi..-..si-au zis ca vor si ele…..te imbratisam cu mare drag,te poftim la noi la tara….si iti dorim o zi minunata…..
    ps:cand le-am zis de Claudio ca n-a mancat niciodata carne….au ramas fara grai!…..si cu multa admiratie in ochi…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s