Tanzt, tanzt sonst sind wir verloren

Exista ingeri care vegheaza. Unul e Pina, Pina Baush.

Imi tine dragostea sub aripi. In urma cu un an scriam postul declaratie I WANT  si il ilustram cu The man I love, moment creat de ea, gasit atunci absolut intamplator pe Youtube. Mi s-a parut forma perfecta de expresie a ceea ce era in mine.

Mi-am pornit drumul alaturi de Claudio invatand sa-i spun,  in limbajul surdo-mutilor, THE MAN I LOVE. Pina m-a invatat gesturile simple care cuprind infinitul.

Exact dupa un an, vad intamplator afisul filmului Pina-Tanzt, tanzt sonst sind wir verloren. Vreau sa mergem, ii zic iubitului, vreau neaparat sa mergem. Mai rula 3 zile si gata. In prima n-am ajuns, nici in a doua, iar in a treia …ultima reprezentatie era la ora 7. Claudio mi-a promis ca face tot ce se poate sa ajunga. Aveam emotii ca nu cumva sa nu reuseasca. Se facuse 7 fara zece, eram inca acasa asteptandu-l. Pe la fara 5 ajunge. Eu cu stresul cat China, ca cinema-ul nu e tocmai aproape. In oras prindem trafic de varf si absolut toate semafoarele pe rosu, in parcare abia gasim loc, la bilete cozi interminabile. Masina automata, care sperie lumea cu butoanele si tehnologia era libera, dar abia se misca. 7.15. In fine, cu bilete tiparite trecem de fata de la intrare care ne indica sala 4. Intram. Nu mai e nimeni, pe ecran curge un generic. Iesim nedumeriti. Scuze, sala 11, ne zice. Fugim la capatul opus al culoarului. In sala 11, alt film. Pana la urma a fost in sala 14.

Ne punem ochelarii ( filmul e 3 D) si intram in lumea Pinei. Dupa chinurile la care singura m-am supus, din nevindecatul sentiment ca nu merit, am fost invaluita in dragoste si dusa in spatiul ala despre care nu se poate spune nimic, nici macar in limbajul surdo-mutilor.

De pe afis nu retinusem decat titlul mare. Revelatorul subtitlu, care e de fapt un citat din Pina, m-a atins la finalul filmului si m-a bantuit cateva zile dupa.

Tanzt, tanzt sonst sind wir verloren – dansati, dansati, altfel suntem pierduti.

In inima mea vorbele astea au rezonat adanc. Am avut revelatia vietii ca o continua miscare. Nu ne putem opri. Cu gesturi atente, cu prezenta si deschidere trebuie sa mergem, sa mergem, sa mergem…sa dansam. Oprindu-ne ne transformam in fete batrane, asteptand triste la marginea salii de bal sa vina cineva sa ne invite. Cu cat ne acrim mai tare cu atat n-o sa vina nimeni.

M-am simtit atat de incurajata regasindu-mi presimtirile in ea, am simtit atata acceptare si bunavointa in interiorul meu, atata bucurie, desi nu e simplu.

Da, vreau sa dansez, sa ma invart, sa plutesc.  Fiecare pas conteaza in armonia dansului si n-am de gand s-o stric.

Multumesc buna Pina!

Advertisements

7 thoughts on “Tanzt, tanzt sonst sind wir verloren

  1. Si pe mine m-a coplesit acest film, in special scena cu fata care o cheama pe Pina sa-i apara in vis. Sa cauti si interviul cu Wim Wenders 🙂

  2. Multumesc din nou . S-a nimerit sa vorbesti despre Pina exact in momentul in care dansul imi ramasese singura forma sincera de exprimare. Se intampla lucruri………

  3. ce frumos ai scris. pănicoasa mea dragă.
    ah pina… ea e toată un omagiu adus frumuseţii. o inimă bravă şi deşteaptă. deşteptată. care a schimbat vieţile celor cu care a lucrat. şi licăreşte în vieţile atâtor alţi oameni, ca noi… abia aştept filmul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s