COOKIES

“Trebuie doar sa-mi manifest intentia si sa fiu fericita in ea”, asa zicea ajnanina acum cateva zile aici.

Asa am facut, traind cat se poate de real bucuria unei cafenele unde sa gatesc bunatati si sa primesc oameni, a unui cartier colorat in care vecinii sa fie fericiti, liberi, un pic trazniti si prieteni unii cu altii.

Ce credeti? A doua zi postasul imi aduce un pachet din America. Delia, draga de ea, care mereu imi face surprize minunate, mi-a trimis o carte cu prajituri inainte sa banuiasca ce am de gand sa scriu, dar nu ma mai mir pentru ca intre noi exista fire nevazute, si ele ne conecteaza chiar daca nu ne-am vazut niciodata si chiar daca stam pe continente diferite.

Am mangaiat cu drag paginile lucioase, am tanjit la vederea bunatatilor si m-a apucat un chef nebun sa dau drumul la cuptor.

Ma preocupa sa gasesc simplitatea in toate laturile vietii. Prin urmare si in bucatarie, cautand echilibrul intre sanatos, gustos, aratos si rapid. Am zis rapid nu pentru ca m-as grabi undeva ci pentru ca mancarurile pregatite cu orele isi pierd toate calitatile nutritive.

In perioada asta cred ca voi mai ingrosa capitolul JOIE DE VIVRE de pe blog pentru ca am descoperit mici chestii extrem de interesante. Acum ma intorc la prajituri.

Visam briose si as fi putut face oricand, dar cred ca nu le venise timpul. Saptamana trecuta iubitul mi-a daruit un mixer, apoi s-au legat toate asa cum stiti pana cand am zis gata, ma apuc.

M-am uitat la retete. Voiam una cat mai putin unsuroasa, cat mai simpla, cat mai adaptabila la integral.

Aseara, am facut briose sarate. Zero grasime, faina integrala, branza si cebolinho

Reteta e simpla, simpla:

-doua cani de faina integrala

-sare

-praf de copt

-2 oua

-1/2 cana lapte

-150 gr. branza telemea veche

-cateva fire de cebolinho

Faina cu sarea si praful de copt se pun intr-un vas. In altul se bat ouale, se adauga branza sfaramata marunt, cebolinho tocat, si laptele, se amesteca toate apoi se pun peste faina si se incorporeaza incet. Dupa ce aluatul e omogen se umplu formele de hartie, cam 2/3. In cuptorul incalzit la 200 grade se tin in jur de 20 de minute.

Dupa ce a mancat Claudio mi-a declarat iubire vesnica🙂

Dimineata am facut briose dulci adaptand aceeasi reteta.

Faina integrala de grau am inlocuit-o cu faina de orez. N-are gluten si lasa prajiturile mai aerate decat cealalta.

In faina cu sare si praf de copt am amestecat cateva linguri de ciocolata pulbere, un pumn de migdale tocate si rumenite, cam 50 de gr. de ciocolata neagra maruntita.

Am batut albusurile cu doua liguri de zahar, cand s-au intarit am adaugat galbenusurile apoi jumatatea de cana de lapte. Chestia asta am pus-o peste faina amestecata cu toate cele mentionate.

Au iesit lesinator de bune. N-au mult zahar( cand Mariuca imi va trimite pachetul voi inlocui zaharul cu stevia, un indulcitor natural noncaloric de 600 de ori mai dulce ), iar restul ingredientelor sunt alese sa nu faca rau. Lapte fara lactoza, faina fara gluten, ciocolata cu peste 70% cacao, oua bio si nici urma de grasime.

Rasfat placut si weekend minunat!

15 thoughts on “COOKIES

  1. Draga cofetareasa,
    steviile mele au deja 4 cm in inaltime in ghivecele in care le-am plantat.
    Da’ as intreba si io ceva: lapte fara lactoza, faina fara gluten, da’ lasa-le asa cum le-o facut Domnu’ , cum ar fi sa fi tu Lola fara Gratzi ??? Sau invers. Hai ca m-am incurcat.
    te puuup, de la mine din camara unde toate-s ca la mama lor.
    Sanatoase, frumoase si grase.

    • Chestiile de la capitolul “fara” sunt mai usor digerabile. Domnu’ a facut orezul sa fie cereala fara gluten, iar oamenii au transformat lactoza din lapte in glucoza, ceea ce pe mine ma scuteste de toate neplacerile pentru care ocoleam laptele. Ca una necajita vesnic de o digestie greoaie, tre’ sa-ti zic ca sunt fericita de variantele astea.
      Alegand asa zic ca sunt Lola cu o Grati care are grija sa n-o doara burta🙂

  2. aaaaaaaa, era de orez faina, no iarta-ma…
    atunci burta plina si sanatoasa sa avetzi amandoua, si Lola, si Gratzi.

  3. Draga Lola,

    Eu stand peste ocean si gatind dupa retetele lor am urmatoarele adaugiri:

    Masuratorile lor 1cup + diviziunile, 1 table spoon + diviziunile, 1 teaspon +diviziunile se refera la niste chestii standard care se gasesc la magazin si cu care masoara toata lumea. Nu este ca la noi la bunica 1 cana de aia si o lingura de ailalta…. Deoarece orice cofetar o sa iti spuna ca prajiturile sunt multa chimie…si putina arta.

    Daca vezi de exemplu ulei sau unt in reteta acestea se inlocuiesc cu mare succes cu apple sauce sau cum fac eu fierb merele si le dau cu mare succes la blender fara apa si nimic si adaug in reteta. Fiind eu mai curiaosa de fel am incercat si cu piure de dovleac copt -facut de mine- insa i-am adaugat oaresce apa sa fie mai lichid. In general cumpar mere si le fierb intr-o cantitate mai mare apoi le dau la mixer pana devin piure si le congelez in diviziuni de 1 cup, cand ma loveste inspiratia scot exact cat am nevoie si folosesc.

    Mai jos am niste linkuri ca sa vezi la ce se refera canile, lingurile si linguritele:

    http://www.amazon.com/Progressive-GT-3520-International-19-Piece-Measuring/dp/B0014Y4X3G/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1300469368&sr=1-1

    Daca nu merge linkul intra pe google si cauta measuring cups amazon, te edifici instant

    poti sa folosesti si website-ri de conversie a gramajelor

    http://www.wisegeek.com/can-i-substitute-applesauce-in-baking.htm

    Cand o sa folosesti stevia trebuie sa te gandesti ca stevia are un volum mai mic decat zaharul si va trebui sa compensezi acest volum cu ceva. Un substitut poate fi din nou piureul de mere de mai sus. De asemenea nu recomand folosirea altor indulcitori artificiali in procesul de coacere fiindca dupa ce ca sunt extrem de toxici si asa, nu exista studii cu privire la ce se intampla la temperaturi ridicate. daca-i musai se adauga la sfarsit pe preparatul racit.

    Acuma ca noi -fete mandre din Romania- stim sa gatim dupa ochi si avem simtul dezvoltat cu privire la ce vascozitate tre sa aibe briosa inainte de punerea in forme…. alta treaba si imi scot palaria.

    Imi place si mie cartea cu pricina si iti urez succes la incercat retetele.🙂

  4. PS pt digestie greoaie:enzime digestive sau mananca ananas, nu in cantitati industriale dar cate o felie dupa fiecare masa, poti sa il iei proaspat il cureti frumos il tai felii si il congelezi si pui felia in apa si iti faci un suculet daca tot ai un blender nou nout.🙂

    Iaurtul natural ajuta si el la digestie si la … dupa digestie. Daca poti sa iei lapte si sa il faci tu si mai bine. Aici e un chin sa cumperi lapte nepasteurizat daca nu ai ferme prin prejur…… Daca nu acidophilus pastile cele mai bune sunt cele care trebuiesc puse la frigider.

    Ti-as mai zice eu si alte chestii dar nu vreau sa poluez pe aici.

    Sanatate si spor la toate…. mai ales la cafenea.:)

  5. Merci de sfat, ma tot gandeam cu ce oare voi inlocui cantitatea de zahar cind folosesc stevia. Poti sa dai un pic mai multe amanunte, te rog?
    cu laptele io fac asa, il beau nefiert. daca il beau fiert ma ia cu dureri de mor.
    abia astept sa creasca stevia mea…

  6. daaaaa….
    viata are gust🙂
    era candva o reclama la coca-cola, pe care eu o asortam cu niste sarutari…

    da, fericirea in intentie, asa e… uitasem, a fost o sclipire pe care doar viata in cartierul tau a luminat-o, si puteam sa o pierd…🙂

    ce minunat arata si alea sarate cu iubire vesnica, si alea dulci…
    ce e cebolinho? suna tandru, sper ca nu e vreo cepsoara sau un usturoi🙂

  7. Tocmai am facut prajiturele cu ciocolata, cu un pachet jumate de unt, zahar de toate felurile, ciocolata si faina trei nula. Nu ma mai uit la burta, nici la ce recomanda specialistii, inchid ochii, musc si sunt in rai.
    In alta ordine de idei, musai incerc briosele tale sarate!

  8. Pai pui cat praf de stevia iti recomanda reteta in “cup” si restul il umpli cu piure de mere de exemplu. Si atunci ai 1 la 1 volum.

    Eu de obicei fac retetele in original apoi ma apuc sa le modific dupa dorinta mea. Le fac in original ca s avad care e consistenta aluatului la care trebuie sa ajung dupa ce tot substitui.

    De obicei caut pe google ce vreau sa substitui ca nu am mereu ce cere reteta. De exemplu daca imi trebuie lapte batut si nu am folosesc lapte si suc de lamaie. Deja am zis cu piureul de mere. Cand nu stiu caut pe google si e imposibil sa nu gasesc proportiile. Daca voi folositi sistemul metric as mai folosi si un convertor de unitati de masura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s