Lola va recomanda

 

V-am povestit eu de Clarisa cea amuzanta.

Intre timp a mai fost o data in vizita pe la mine, m-a ajutat, mi-a tinut de urat, m-a facut sa rad cu lacrimi si dureri de stomac. Umorul ei absurd ma da gata.

Cu cat o cunosc mai bine cu atat imi e mai draga. Despre oameni ca ea bunica zicea ca sunt „indemanosi” definind prin vorba asta pe cei in prezenta carora te simti mereu firesc. Mare lucru! Nu-mi dau seama de ce, dar sunt foarte putini oameni cu care pot stabili genul asta de familiaritate. 

Ce nu stiti inca despre ea e ca se pricepe foarte bine la portugheza (sotul ei lusitan zice ca vorbeste mai corect decat portughezii, iar eu pot sa jur ca si cu romana e la fel de exigenta) si a tradus o carte foarte tare.

 

 

ORASUL DOMNULUI

Astazi a iesit pe piata!!!!!!

 

Mesajul Clarisei este:

„Dragi prieteni, va anunt ca puteti cauta / cumpara / citi / aprecia sau detesta cartea Orasul Domnului, de Paulo Lins, aparuta la Polirom,  pe care m-am chinuit s-o traduc in ultimele luni. Daca nu ati vazut filmul facut dupa aceasta carte (Orasul Zeilor s-a tradus), vi-l recomand din toata inima.”

 

 

Eu am inceput s-o citesc pe fragmente trimise pe mail dar o astept din Romania, tiparita, mirosind asa cum numai cartile stiu.

Pentru voi e mai simplu…

4 thoughts on “Lola va recomanda

  1. Vazut filmul! Monumental cu adevarat. O capodopera care te marcheaqza si te face sa te intrebi. Dupa parerea mea cartile/filmele bune nu sunt cele care te fac sa te simti fericit in ignoranta, ci acelea care-ti dezvaluie parti din necunoscut, care-ti trezesc nelinisti, intrebari si-ti dezvalui inca un pic din misterul universal, marindu-l; realitati de care nu aveai habar. Cam asa e Cidade de Deus, l-am vazut acum 2 ani cred, dar l-as revedea oricand. Felicitari Clarisei pentru acest proiect 🙂

  2. multumesc, andreea! si eu sint o mare admiratoare a filmului, l-am vazut de foarte multe ori si nu ma satur de el. cartea insa intinde extremele filmului, e si mai realista, cruda pe alocuri, lirica, socanta, are de toate. e considerata si un document foarte important din punct de vedere sociologic, nu numai un roman reusit. nimeni pina atunci nu indraznise sa spuna povestea acelui loc si a acelor personaje, asa cum erau. de altfel, autorul a avut si are probleme serioase cu banditii din favela si mai ales cu politistii corupti pe care i-a denuntat in roman, de aceea a trebuit sa schimbe numele personajelor (care erau cele reale, in prima varianta a cartii) si a cheltuit aproape tot ce a cistigat pe carte prin zeci de procese intentate lui de catre unele personaje aflate in viata sau de urmasii lor. pentru defaimare 🙂 unora nu le place sa se vada in oglinda.

  3. Abia astept s-o citesc!!! Da, am mai auzit de scriitori si regizori care au patit-o rau cand au atacat “sistemul”, chiar in cea mai democratica tara 🙂 Cenzura asta, ma face uneori sa plang, dupa ce ca toate informatile pe care le primim sunt subective, deci denaturate, nici macar subiectivismul asta nu mai ajunge intact. Jos cenzura! (si nu am refecr la obscenitati, ci la marturii si realitati). Felicitari inca o data, e urmatoarea carte pe lista de cumparaturi 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s